luni, 24 august 2009

Mamă, ce mă doare capul!

Nu puţină lume s-a plâns măcar o dată de dureri de cap după consumul de vin roşu. Şi nu vorbim aici de mahmureala care se lasă după o beţie serioasă, făcută cu simţ de răspundere, sau de vinurile produse din chimicale, ci de migrenele involuntare care apar la scurt timp după consumul unei cantităţi relativ mici de vin. De unde apare această migrenă, de ce apare numai la consumul de vin roşu, şi mai ales ce trebuie făcut pentru a o preveni?

Cauzele durerii de cap par a fi date de una din următoarele substanţe, în ordinea probabilităţii: tiramina, histaminele, taninii. Fenomenul este, din păcate, destul de puţin înţeles, iar studiile existente sunt prea puţin concludente.


Aminele - categorie din care fac parte histaminele şi tiramina - apar în mod natural într-o gamă variată de alimente, cum ar fi ciocolata, brânzeturile maturate, măsline, soia fermentată sau alte alimente maturate sau afumate.
Tiramina este una din aminele produse în special în timpul fermentaţiei malolactice (ML) prin care trec majoritatea vinurilor roşii şi foarte puţine vinuri albe, şi pare să fie unul din factorii majori ce determină migrena. Concentraţia acestor substanţe creşte cu durata contactului dintre must şi pieliţe, cu durata fermentaţiei şi cu timpul cât bacteriile ce produc fermentaţia ML rămân în contact cu vinul. Cantitatea de histamine produse mai depinde şi de tipul de bacterii folosite pentru fermentaţia ML, bacteriile sălbatice producând cea mai mare cantitate de histamine spre deosebire de culturile comerciale.

De aceea se recomandă ca fermentaţia ML să fie iniţiată de vinificator folosind culturi selecţionate de bacterii, iar vinul să fie separat cât mai repede de depozitele de bacterii rămase în urma fermentaţiei ML. Se vede astfel că vinurile la care fermentaţia ML se face direct în baric pot pune probleme vizavi de cantitatea de histamine ce rezultă în urma procesului, în ciuda afirmaţiilor laudative ale producătorilor cu privire la calitatea sporită a vinurilor produse în acest mod.

Întrucât foarte puţine vinuri albe trec prin acest proces, tiramina ar putea explica apariţia migrenelor doar după consumul anumitor vinuri roşii.

Cum tiramina este prezentă în cantităţi diferite şi în majoritatea alimentelor maturate, este bine să fim cu băgare de seamă la excesul de tiramină, ce nu este prea greu de atins dacă se consumă câteva pahare de vin roşu alături de un antipasto ce conţine salamuri învechite, vinete şi brânzeturi mature.


O posibilă soluţie pentru cei care suferă de astfel de migrene: o tabletă de aspirină sau de ibuprofen (Nurofen sau echivalent) înainte de consumul de vin roşu. Cei care suferă de înroşiri ale pielii sau de dureri de cap în timp ce consumă vin pot încerca să bea o ceaşcă de ceai negru înainte de a bea vinul. Regula de aur se menţine - un pahar de apă la fiecare pahar de vin - pentru a preveni deshidratarea organismului şi mahmureala de a doua zi.


Dacă vinul unui producător v-a dat dureri de cap, este foarte probabil ca şi alte vinuri ale aceluiaşi producător să vă producă aceleaşi migrene enervante. De aceea, ţineţi-le minte şi pe viitor ocoliţi producătorul, căci are balta destul peşte.


Mai multe informaţii puteţi găsi aici:

http://www.beekmanwine.com/prevtopbd.htm
https://www.foodsci.purdue.edu/research/labs/enology/Malolactic%20Fermentation.pdf
http://chowhound.chow.com/topics/456416
http://vinofictions.com/2007/11/02/im-getting-a-headache/
http://homewinery.info/blog/tag/malolactic-fermentation/

1 comments:

George Mitea spunea...

foarte interesant. Eu n-am patit-o, dar am auzit de durerile astea. Traiasca Nurofenul, oricum! Si apropos, am auzit ca unul din patru asiatici au intoleranta la alcool.

Blog Widget by LinkWithin